2018. augusztus 24., péntek

10. papírmadár


Egy régebbi történetet hozok, a Merengő által szervezett Kívánság Üstre írtam még a tavalyi év végén. A Kívánság Üst lényege annyi, hogy az ember lánya/fia kap három kívánságot, abból kell kiválasztani egyet és történetté gyúrni. (Nagyon klassz, idén ősszel tessék minél több embernek jönni. Reklám vége.) 

Az én kiválasztott kívánságom ez volt: YouTube gyötrelmek. Főhősünk karrierépítő szemléletéhez rengeteg kreatív ötlet társul. Sajnos a megvalósításban mégsem jeleskedik. Az univerzum, a zen, a csí, vagy csak a balszerencse okozza, de mégsem jönnek be a Nagy Húzásai. Most viszont úgy dönt, megcsinálja a Világ Legmenőbb YouTube csatornáját. Eddig jó, de fogalma sincs, hogy milyen témával is foglalkozzon. Vlogoljon, gamer legyen, esetleg booktalkos? Megtalálja az ideális témát (és esetleg önmagát), vagy egy újabb álma megy a levesbe?

A novellát Faragónak írtam (ő pedig nekem írt cserébe, ezt a csodát), de remélem, más is szívesen olvassa.

Ajánlott zene ezúttal nincs, mert bár biztosan hallgattam írás közben valamit, eszembe nem fog jutni, mi lehetett az.







HOGYAN (NE) LEGYÉL YOUTUBER

TRANSZKRIPT



FELIRAT---

Google keresés: „hogyan legyek youtuber”.
Nagyjából 203.000 találat.

Hogyan legyek híres Youtube-os? (www.gyakorikerdesek.hu/...)

Hogyan legyek jó youtube videós? (www.gyakorikerdesek.hu/...)

Google keresés: „how to be a youtuber”.
 Nagyjából 125.000.000 találat.


AUDIÓ---

Gábor életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, azzal a különbséggel, hogy ő minden szót komolyan gondol. Ő tényleg nem hisz a nemleges válaszban. Szerinte jó ötletekkel és kemény munkával – ő természetesen mindkettőre alkalmas – a világon bármit el lehet érni. Tud csapatban dolgozni, de egyedül is képes elvégezni minden rászabott feladatot. Tettre kész, sikerre éhes és nem riad vissza semmilyen kihívástól. Elég csak ránézni. Tessék, nézz csak rá. Gábor szemöldöke, mintha folyamatosan kihívást intézne feléd. „Gyerünk, merj csak kétségbe vonni! Hajrá, próbálj meg nem bízni a sikeremben!” És a szája szeglete mintha mindig mosolyra rándulna; „Na, látod!” – üzeni.

Gábor nem hisz semmiféle istenben, nem hisz a szerencsében, a sorsban, a véletlenekben, ő nemes egyszerűséggel önmagában hisz. És ez a fajta hit nem kíván meg külön ünnepnapokat, böjtöket, fekete macskákat vagy szellemtáblákat, ezt a hitet ötletek és kihívások táplálják.

Affélék, mint…

„Fel tudok mászni arra a fára?”

„Tudok ötös matek érettségit írni?”

„Végig tudok beszívva ülni egy családi vacsorát anélkül, hogy lebuknék?”

„Meg tudom dönteni az ugrókötelezés világrekordját?”

„Meg tudom dönteni Katát az első randin?”

„Válhatok ász dj-vé egy hét alatt?”

„Ki tudok fejleszteni egy több milliót érő, új applikációt?”

„Sikerre tudok vinni egy YouTube csatornát?” Ez a legújabb.

Az ötlet születéséhez nem sok kell – ahogy máskor sem. Gábor banános granola szeletet majszolva ül a laptopja előtt, amikor felvetődik benne a kérdés, vajon írt-e már valaki dalt banános granola szeletről. Elvégre, a Rocky Road jégkrém, a burrito, a meggyes pite, a húsleves, mind inspiráltak már énekest, a kérdés teljesen jogosnak látszik. Így érkezik el Gábor a YouTube-ra és találja szembe magát egy, a granola szeletekről szóló videóval, majd a készítő másik videójával, majd az ötlettel, vagyis az Ötlettel. (A dalszerzős kérdésre egyébként a válasz nem, mindezidáig egyetlen szám sem született a témában.)

Gábor úgy dönt, saját YouTube-csatornát indít.

FELIRAT---

Google keresés: „népszerű youtube csatornák”.
Nagyjából 177.000 találat.


AUDIÓ---

Gábor a sálja végét huzigálva, a homlokát ráncolva mustrálja maga előtt a könyvkupacot. Ez már így megy egy ideje, közben két különböző, a könyvesboltban dolgozó lány is megkérdezte tőle, hogy keres-e valamit. Gábor elsőre mélyet lélegzett, ő a nagy amerikai regényt keresi, azt, amiről mindenki hallott, de amit senki sem olvasott végig és senki sem érti, a legponyvább ponyvát keresi, amit titokban mindenki olvasott és amit mindenki szid, a sci-fit keresi, ami megkérdőjelezi az egész világegyetemet, azt a történelmi romantikust, ami lefekvés után a nők álmait kísérti, azt az önéletrajzot, aminek a sztorijait úgy meséled a haverjaidnak, hogy „egyszer az egyik ismerősöm…”, Gábor becsukta a száját és végül csak megrázta a fejét. Másodszorra megszólalt és annyit mondott: „Ihletre várok.”

Gábor arrébb vonul egy újabb könyvkupachoz. Ez szebb, mint az előző, az egyik dolgozó karácsonyfa alakba rendezte a köteteket. Gábor leemeli a legfelsőt. Kere(sz)tben egy gyilkosság. A világ legsablonosabb krimijének hangzik.


FELIRAT---

Google keresés: „metafora, ami végigvonul a művön”.
Nagyjából 1.210 találat.

Mi a különbség a metafora és az allegória között? (www.gyakorikerdesek.hu/...)


AUDIÓ---

Mint kiderül, a Kere(sz)tben egy gyilkosság nem a világ legsablonosabb krimije. Oké, Gábor igazságos akar lenni az értékelésében, úgyhogy rögtön a videója elején elismeri, hogy a bűntény nagyon sokáig nagyon bénának tűnik. Gábor túl sok krimit nem olvasott életében (ezt is elismeri a videóban, elvégre fő az őszinteség, meg kell alapoznod a közönséged bizalmát meg effélék), de azt még ő is tudja, hogy az öngyilkosságnak álcázott gyilkosság lerágott csont. Az áldozat egy pap, a fő gyanúsított (és tulajdonképpen logikusan az egyetlen) egy másik pap… ez szintén nem hangzik túl izgalmasnak. A gyanúsított talán molesztált valakit, az áldozat meg rájött…? Micsoda forradalmi történetszál! Hát nem.

Gábor, amint belefog első értékelésébe, eldönti, hogy erről a regényről spoilerek nélkül nem érdemes beszélni. Vannak azok a mondatok, amiknél a beszélgetőpartner mindig közbevág valami olyasmivel, hogy „Remélem, hamarosan jön az a ’de’.” Na, egy spoilermentes kritika a könyvről pont ilyen lenne, csak mondat helyett egy egész videó, és a „de” után ennyi: „Tarts ki a végéig”. Szóval Gábor kirakja a videó sarkába nagy pirossal, hogy „SPOILER” (így, Caps Lockkal szedve), és belevág egy tizennégy perc huszonkét másodperces elemzésbe. Ennek egy része csendes káromkodás és hitetlenkedés a regény csavarján (tényleg öngyilkos lett az áldozat), nagyobbik része a regény által felvetett kérdések boncolgatása. Vajon a prológus és epilógus visszaemlékezés volt az áldozat utolsó perceire, vagy – mint azt a könyv sok rajongója hiszi, az író pedig mindeddig nem cáfolta – a gyanúsított jelent meg bennük? És vajon a gyanúsított szándékosan terelte magára a gyanút, hogy az egyház az öngyilkosság miatt ne ítélje el az áldozatot? Vajon a két pap között több volt, mint barátság?

Gábor szintén elemzi a csuhát mint a titok allegóriáját a regényben. Erre a részre különösen büszke a videóban; még sokadszorra visszanézve is okosnak hangzik, amit mond. Az értékelést a nyomozó felettesének megjegyzésével zárja – a nyomozónak mondja, amikor kiderül, hogy végig egy öngyilkossági ügyről volt szó: „Néha egyszerűbb, mint hinné.”

Gábor e ponton biztos benne, hogy ezen igazság alól egy sikeres YouTube-csatorna indítása sem kivétel.


FELIRAT---

Google keresés: „hogyan növeld a youtube csatornád nézettségét”.
Nagyjából 111 találat.

8 tipp, amivel meghódítod a youtube csúcsát

Nézettség növelése könnyen Youtube-on


AUDIÓ---

Gábor még három könyvértékelést készít. Az egyikben egy romantikus YA regény kapcsán a szerelmi háromszögeket ostorozza, a másik kettőben viszont visszatér a krimikhez (mint azt Gábor felfedezi, szereti a krimiket), és kielemzi a tipikus krimis vakvágányokat, valamint azt, mi a legbiztosabb módszer a gyilkosságra (még mindig a gimis angol könyvében talált sztori vezet a jégszoborral elkövetett gyilkossággal).

A nézettsége 62 megtekintésnél egyszer sem kúszik magasabbra.


FELIRAT----

Hogyan növeld a youtube csatornád látogatottságát?

Nézettség növelése könnyen a youtube-on


AUDIÓ---

Gábor életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, azzal a különbséggel, hogy ő minden szót komolyan gondol. Gábor soha nem adja fel. A „nem”-edet úgy értelmezi, ahogy te azt valójában érted: „még nem”.


FELIRAT---

Google keresés: „hogyan válassz nevet youtube csatornának”.
Nagyjából 10.800 találat.

5+1 tipp, hogy hogyan válassz nevet Youtube csatornádnak


AUDIÓ---

Gáborg – a nerd szubkultúra legújabb szenzációja, amint azt a csatorna névjegye hirdeti – első videójában a Life Is Strange nevű játékkal bíbelődik. A választás egy alapos kutatás eredménye, amely szerint gamer körökben ez a legújabb őrület. Szóval Gáborg is letölti a játékot – legális úton, persze – és szokásos magabiztosságával belevág. Már egészen belejön az idő visszaforgatásába (a főszereplőnek ez a titkos és soha meg nem magyarázott képessége), amikor csengetnek a lakása ajtaján. Örvendetes, hogy Gáborg végül a livestream ellen döntött, így egyszerűen csak leállíthatja a kamerát és a játékot.

GÁBORG (kiabálva, de már szelve át a nappalit): Kinyírlak, ha elrontod a csengőmet.

KINIZSI (szintén kiabálva az ajtó túloldaláról, a szomszédok biztos boldogok): Én meg visszajárok kísérteni ide. Nem fogod tudni eladni se a lakást, és az örökkévalóságig a nyakadon ragadok. (Gáborg kinyitja a bejárati ajtót, a lépcsőház folyosóján egyetemi szobatársa, Kinizsi áll. Vigyor az arcán, utazótáska a vállán.) Túl nagy áldozatnak tűnik egy csengőért, nem?

GÁBORG: Az ugye rémlik, hogy épp vendégül látlak?

KINIZSI: Ja. Hálám örökké üldözni is fog érte.

GÁBORG: Tehát sehogy sem szabadulok tőled még a halálommal se.

Gáborg azért végre félreáll a küszöbről és beljebb engedi barátját.

KINIZSI (a kanapéra vetve magát, a kanapé mellé vetve az utazótáskát): Egy… max két hét, ameddig testi valómban a nyakadon lógok. Ígérem. Holnap elkezdek lakást keresni.

GÁBORG: Holnap vasárnap.

KINIZSI: És béke az internet poraira vasárnap…

GÁBORG: Nem tudtam, hogy a netezésed így be van ütemezve.

KINIZSI: Hát, gondoltam, ma még szórakoztatlak. Elmehetnénk inni vagy ilyesmi.

Gáborg az asztala, konkrétabban a laptopja és a kamerája felé bök.

GÁBORG: Nem lehet. Gamer videót gyártok.

KINIZSI: Hogy mit?

Gáborg gyorsan vázolja a helyzetet. Kinizsi addig nem nyugszik, míg Gáborg a laptop elé nem engedi és rá nem kereshet, mi a bánat az a Life Is Strange.

Kinizsi percek múltán felnéz a wikipédia-böngészésből, egészen pontosan hátrasandít Gáborgra, aki közvetlenül mögötte áll és a Kinizsi által elfoglalt szék háttámlájára támaszkodik.

KINIZSI: Ahh. Miért nem tudtál Fifát játszani?

GÁBORG: Mint minden egyes heteró pasi a YouTube-on? Eredetiség, Pali!

KINIZSI: Nem ez a nevem. De oké, akkor bármi maszkulinabb? Final Fantasy vagy mit tudom én?

GÁBORG: Neil Patrick Harris hétéves fia is azzal játszik. Szóval azért nem jellemezném a maszkulinitás megtestesítőjeként azt a játékot.

KINIZSI: Mi a bajod Neil Patrick Harrisszel?

GÁBORG: A „hétéves”-en van a hangsúly.

KINIZSI: De tényleg mi bajod van Neil Patrick Harisszel?

GÁBORG: Mi az isten bajom lenne vele?! Bírom őt.

KINIZSI: Ez megmagyarázza, hogy miért tudod, mivel játszik a fia. Asszem. Kábé. Talán.

GÁBORG (vállat vonva): Mindenféle random infót tudok.

KINIZSI: Neil Patrick Harrisről?

GÁBORG: Általánosságban.

Gáborg első gamer videója végül két és fél napig készül. Szombaton csak ráveszi Kinizsi, hogy menjenek le borozni, és Gáborg vasárnap késő délután – még épp elég ideig van fény a videóhoz – ítéli meg úgy, hogy ha kérdezik, már majdnem hihetően tagadhatja le a másnaposságot. (Azért indexképet a videó pénteken felvett részéből választ.) A videó megvágva is majdnem másfél óra (a szerkesztése és feltöltése YouTube-ra vagy négyszer ennyi), és Gáborg a játék egytizedéig, ha eljutott. Jogosnak tetszik a kérdés: tényleg ilyen macerás gamernek lenni, és ha igen, megéri?


FELIRAT---

Google keresés: „milyen típusú youtube csatornák vannak”.
Nagyjából 200.000 találat.

YouTube – Wikipédia

Milyen YouTube csatorna nincs még?


AUDIÓ---

Gáborg életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, azzal a különbséggel, hogy ő minden szót komolyan gondol. Gáborg nem ismeri a zsákutcákat. Ha kell, átvágja magát a sövényen, amibe az utca torkollik, keresztüllendül a kerítésen, hoz egy bontógolyót és darabjaira szedi azt a falat, de talál kiutat minden helyzetből.


FELIRAT---

Google keresés: „reakcióvideó”.
Keresési javaslat: „reakció videó”.
Nagyjából 35.300 találat.


AUDIÓ---

ReaGábor… szóval ReaGábor a kamerája előtt ül – haj belőve, másnaposság elhagyva a messzi-messzi múltban, talán egy másik galaxisban is – és próbál jó intrót találni egy filmtrailer reakcióvideóhoz. Még csak a bemutatkozásnál tart, de hirtelen megáll, elbizonytalanodik és a nappaliból a szobájához indul. Bekopog a csukott ajtón – szokatlan egy mozdulatsor, annyi szent.

REAGÁBOR: Hé, Pali, kérdésem van.

KINIZSI (morogva, kettejük jó szokásához híven, egy csukott ajtón túlról): A nevemről? Mert jól sejted, nem Pali.

REAGÁBOR: Hát, ami azt illeti, az én nevemről kérdeznék. (Óvatosan belép a szobába. Az, szerencsére, egészen úgy fest, mint a szobája.) ReaGábor? Egy tízes skálán mennyire vállalható? Youtuber név.

KINIZSI (feljebb tornászva magát az ágyon, ahol addig a telefonjával a kezében heverészett): ReaGábor?

REAGÁBOR: Szójáték. Reakciós videókat gyártok. Nézek egy videót, és erről csinálok egy videót.

KINIZSI: Forradalmi. Mínusz skála amúgy. A név.

REAGÁBOR: De érted, ugye? Reagál helyett ReaGábor, mint a…

KINIZSI:…a neved, ja, vágom. A magyarázattal igazából csak rontasz rajta. Mi a baj a sima Gáborral?

REAGÁBOR: Foglalt.

KINIZSI: Milyen youtubert hívnak Gábornak?

REAGÁBOR: Engem.


FELIRAT---

Google keresés: „most viewed movie trailers 2017”.
Nagyjából 13.500.000 találat.

Google keresés: „Oscar-esélyes filmek 2018”.
Nagyjából 31.600 találat.


AUDIÓ---

KINIZSI (besétálva a The Disaster Artist reakcióvideó intrójának felvételébe): Bordó?

BORDÓ (leállítva a kamerát): Az.

KINIZSI (átsétálva a nappalin): Mint a dj-neved egyetem alatt?

BORDÓ: Pont úgy.

KINIZSI (kisétálva a fürdőbe, ahová eredetileg indult): Hát, legalább ettől a névtől nem akarom főbe lőni magamat. Vagy téged. Inkább téged, mint magamat.

Bordó életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, azzal a különbséggel, hogy ő minden szót komolyan gondol. Minden feladatba – legyen az bármilyen bonyolult, vagy az általános közfelfogás szerint unalmas – példátlan lelkesedéssel veti bele magát. Ha másról lenne szó, megkérdőjeleznéd a lelkesedés őszinteségét. Ki vigyorog egy ilyen feladat közben, ki magyaráz ilyesmit teátrális gesztusokkal, kinek szökik egyre magasabb hangsávokba a beszéde, ha erről beszél? De valahogy Bordót eszedbe sem jut megkérdőjelezni. Hát persze, hogy úgy csillog a szeme, mint ahogy egy váratlan ajándék láttán az embernek, hát persze, hogy a világ arcába kacag közben, hát persze, hogy nem lankadó alapossággal végzi a feladatot. Ez a „hát persze” maga Bordó.

Bordó gyors egymásutánban gyártja a reakcióvideókat. Tucatnyi honlapot átböngész, hogy kiderítse, mik az idei Oscar-díj esélyes filmjei, és sorban mindnek a trailerét megnézi. A reakcióvideók végül hosszabbra nyúlnak, mint azt Bordó tervezte. Egy vízi szörnyről szóló film trailerének a megnézése tizenegy perces mélázásba fordul arról, mi is tesz egy szörnyet szörnnyé („A szépség hiánya? Ennyire sekélyesek lennénk? A gonoszság? Az nem látszik rögtön, egy szörny mégis szörny rögtön.”), a világ legrosszabb filmje kapcsán Bordó negyedóráig lamentál azon, hogy valójában mi ártalmasabb egy lelkesedéssel készült, de pocsék film, vagy egy okés iparosmunka. Bordó egy olasz kisvárosban forgatott film kapcsán őszintén nem érti, miért nem készítenek minden filmet ugyanígy, a helyszínen, teszi mindezt tizennyolc percen át. Megint egy másik film apropóján Nicole Kidmant élteti húsz percen keresztül.


FELIRAT---

Google keresés: „hogyan növeld a youtube csatornád nézettségét”.
Nagyjából 111 találat.

Hogyan lehet a youtube feliratkozók számát növelni? (www.gyakorikerdesek.hu/...)

Modern hálózatépítés


AUDIÓ---

BORDÓ (akit ezúttal nem választ el ajtó Kinizsitől, a konyhájának ugyanis nincs ajtaja): Van kedved moziba menni?

KINIZSI (az étkezőasztalnál ülve, a laptopjába temetkezve; nem néz fel, de a fejhallgatót a nyaka köré csúsztatja): Albérletet keresek.

BORDÓ: Szóval ha most megkerülöm az asztalt, a jófogással vagy valami hasonló oldallal találom szembe magam?

KINIZSI (éppen hogy felpillant, aztán a tekintete már vissza is tér a laptopja képernyőjére): Meg is kell fordulnod, nem csak kerülnöd, különben pont a hűtő lesz veled szemben.

BORDÓ (araszolni kezdve az asztal mentén): Kitérsz a kérdés elől. Ezúttal még a Trónok harca mémeknél is mélyebbre süllyedtél az internet bugyraiban?

KINIZSI (megneszelve Bordó közeledtét, egy határozott mozdulattal lecsapja a laptopját): Milyen filmet akarsz megnézni?

BORDÓ (nem leplezett derűvel mustrálva a laptopot): Egy művészmoziban még játsszák a Dunkirköt.

KINIZSI: Oké, most már muszáj kimondanom: ez fura.

BORDÓ: A Get Outot is adják még, a Dunkirknek meg később volt a premierje…

KINIZSI: Nem a művészmozi műsora fura. Te. Te vagy fura.

BORDÓ: Mi? Miért?

KINIZSI: Hát, nézzük a tényeket. Péntek délután van, neked lejárt a műszakod, odakint hétágra süt a nap. És te mit akarsz csinálni? Beülni egy sötét terembe és egy háborús filmet nézni. Velem.

BORDÓ: Vettem, nem akarsz jönni. Múlt héten nem volt bajod a Get Outtal.

KINIZSI: Hát pont ez az. Múlt héten meg azt csináltuk! Mi történt veled?

BORDÓ: Mi az isten történt volna?

Ez az a pont, ahol – a további, erre vonatkozó rendezői utasításokat mellőzve – Kinizsi és Bordó is üvöltözni kezd. Kinizsi az étkezőasztal egyik felén, ülőhelyzetben, Bordó kicsit arrébb, egyik kezével az asztalra támaszkodva.

KINIZSI: Ó, bassza meg. Háborús filmet nézel, fura videójátékot játszol. Mi a bánatért?

BORDÓ: Videókat csin…

KINIZSI: De miért… (Félig felemelkedik a székből.) Miért ilyen szarságokról? ReaGábor, Gáborg, Bordó… ez nem te vagy.

BORDÓ (már nem támaszkodva félig se az asztalon): És szerinted nekem mégis miről kéne videót csinálnom?

KINIZSI: Nem tudom. Nem is érdekel.

BORDÓ: Nem, komolyan, Pali, mondd meg a frankót! Elvégre senki mástól nem fogadnék el szívesebben tanácsot, mint a sráctól, aki miatt három hete a kanapémon alszom.

KINIZSI: Már kismilliószor mondtam, hogy tiéd lehet a kurva ágyad!

BORDÓ: Azt is sokszor mondtad, hogy már mindjárt találsz albérletet. És hát nem a konyhámban ülsz még mindig?!

KINIZSI: Hagyjuk. Visszavontam a kritikai észrevételt a videóiddal kapcsolatban. Menjünk mozizni.

BORDÓ: Hát így már nem kell.

KINIZSI: Ne hisztizz!

Kinizsi már áll, Bordó nem mozdul az útjából.

BORDÓ: Levegőzöm egyet.

KINIZSI: Hozom a kabátom.

BORDÓ: Egyedül.

KINIZSI: Fenéket.


FELIRAT---

Google keresés: …


AUDIÓ---

KINIZSI: Tedd el azt a rohadt telefont!

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Buszt akartam nézni a Margitszigetre.

KINIZSI: Csak mint ahogy én albérletet szoktam.

Gábor2-Majd-Még-Kitalálom életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, azzal a különbséggel, hogy ő minden szót komolyan gondol. Tulajdonképpen ehhez hasonló megállapítást Gábor2-Majd-Még-Kitalálomról először Kinizsi tett, mikor még mindketten egyetemre jártak. Kinizsi a Tropicariumban dolgozott, Gábor2-Majd-Még-Kitalálom pedig nem kapott a félévre ösztöndíjat, de hazautakra és péntek estékre elkelt volna neki a pénz. Gábor2-Majd-Még-Kitalálom tehát önéletrajzot írt, hogy ő is a Tropicariumban dolgozhasson, de legalább a Tescóban; Kinizsi az önéletrajz-készítés veteránjaként átnézte a munkát. „Ez bizarr, öreg”, mondta akkor Kinizsi. Gábor2-Majd-Még-Kitalálom pedig összerezzent: „Melyik rész?”. „Az egész”, felelte Kinizsi, és egy elnagyolt legyintéssel a Word-dokumentumra bökött. „Amerikai típusút kellett volna írnom, mi? Vázlatosan.” „Nem, így a jó”, mondta Kinizsi egy hitetlenkedő fejrázásba ékelve, „csak az a bizarr, hogy totál őszintének hangzik az egész. Most figyu, ez a rész, hogy ’nem hiszek a nemleges válaszban’, ezt konkrétan múlt félévben elsütötted a TO-n.”

KINIZSI (lehuppanva a lakótelepi park egy padjára, miközben egy – ezek szerint – végig mögöttük köröző futó egy „na végre” dörmögéssel elszalad mellettük): Emlékszel, amikor koliban ki akartál fejleszteni egy telefonos alkalmazást, ami „Sharknadót” kiált random pillanatokban az emberekre? Engem meg meggyőztél, hogy a Tropicariumban teszteljük, még úgy, hogy csak te nyomogattad a lejátszás gombot a felvételen.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Majdnem ki is rúgtak téged érte, nem?

KINIZSI: Nem csak majdnem.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Az már határozottan nem a Sharknado hibája volt.

KINIZSI: Nem ez a lényege a sztorinak, Tesco Fiú. Hanem hogy mindenféle videókat gyártottál a sharknadós garázdálkodásainkról. Valamelyik alá filmzenét vágtál, egy másikban skálát állítottál fel, hogy milyen hangerővel a leghatásosabb a „Sharknado” figyelmeztetés, egyszer meg vagy negyedóráig szövegeltél arról, hogy van-e a jelentősége a rémület szempontjából annak, hogy valós vagy kitalált dologgal ijesztgetik az embert… Azok a videók poénok voltak.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: És bizonyítékok. Így jutott el az ügy egyáltalán a főnöködhöz.

KINIZSI: Még mindig nem ez a lényeg. Azok a videók te voltál. És nem a Sharknado cucc miatt, hanem mert egyediek voltak. Spontaneitás érdekes nézőponttal, ez vagy te, idióta.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Mit mondasz?

KINIZSI: Hagyd a körítést! Ma végignéztem az összes videódat, és komoly tanulságokat vontam le. A könyvkritikáid kábé tíz százalékban szóltak magáról a könyvekről, a többiben valamit fejtegettél, és az kurva érdekes volt. A Life Is Strange játékodban háromnegyed órán keresztül mászkáltál egy roncstelepen, és merengtél azon, hogy miért nézi le a társadalom a fiatal női hősöket. Esküszöm, háromnegyed óra volt. A filmtrailerek közül a kedvencem a Lady Birdé volt, ahol végig a középiskolás majdnem-csajodról beszéltél, akinek pont olyan rózsaszín haja volt, mint Lady Birdnek. Baromi szórakoztató volt, csak a trailer zavart a sztorid alatt.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Te is találkoztál amúgy a lady birdös majdnem-csajommal. Együtt járt velünk politológiára.

Kinizsi felemelt szemöldökkel néz Gábor2-Majd-Még-Kitalálomra. A történeti teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ha Gábor2-Majd-Még-Kitalálom szemöldöke azt üzeni, „Gyerünk, merj csak kétségbe vonni. Hajrá, próbálj meg nem bízni a sikeremben!”, akkor Kinizsié ezt: „Nincs elég vér a pucádban ahhoz, hogy ne válaszolj nekem.” Ha Gábor2-Majd-Még-Kitalálom a komolyan gondolt nagy szavak mestere, akkor Kinizsi a mellébeszélésé, amely luxust senki másnak nem engedélyezi.

Gábor2-Majd-Még-Kitalálom megtörik a szemöldökfelvonás súlya alatt.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Szóval hagyjam a körítést. Ilyen egyszerű? Ugye tudod, hogy azokat a videókat a koleszban azért csináltam, mert rohadtul unatkoztam?

KINIZSI: Mert most nem unatkozol?

Gábor2-Majd-Még-Kitalálom előbb kinyitja a száját, aztán be is csukja. Végül egy darabig csendben nézi a parkban köröző futót.

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Oké.

KINIZSI: Oké?

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Aha. (Elvigyorodik.) Ami azt illeti, már meg is van a nevem.

KINIZSI: Gábor?

GÁBOR2-MAJD-MÉG-KITALÁLOM: Mondtam már, hogy azt lefoglalta a könyvértékeléses énem.

KINIZSI: Egy béna szójáték lesz, mi?

Gábor2-Majd-Még-Kitalálom válasz helyett ismét elvigyorodik és „Sharknadót” kiált az épp a padjukat kerülő futóra.


FELIRAT---

Google keresés: „mi az a vlog”.
Nagyjából 2.910.000 találat.

Mi a Vlog? (www.gyakorikerdesek.hu/...)

Hogyan kezdjek vlogba?


AUDIÓ---

Gábordom életfelfogása olyan akár egy motivációs levél, amely téged is motivál. Most mondd, hogy nem érzed magad ösztönözve valamire, akármire, azt nézve, ahogy Gábordom minden héten kívülről megtanulja egy ország himnuszát és a kamerába énekli az eredményt, ahogy végigfurakszik egy diszkónyi emberen és azt a kérdést szegezi a bulizóknak, hogy mi lesz a következő szám, a helyes tippért pedig ingyen sört ajánl (pénztárca-szomorító tapasztalat, hogy a Despacito még mindig mennyire sokat érő válasz), vagy ahogy a régi statisztika könyve maradványaiból fon papírkosarat Kinizsivel (lélekszomorító tapasztalat, hogy ő mennyivel jobb benne). Mondd, hogy nem érzed úgy, hogy neked is ki kéne vetned magad egy mozgó kocsiból (oké, ezt az ötletet Gábordom a Lady Birdből lopja), hogy nem akarsz kirohanni az utcára és random emberekről értekezni a mérgező maszkulinitásról, hogy nem akarod egyből kipróbálni az összes szóviccre épülő, pocsék csajozós dumát a lenti kocsmában, hogy nincs kedved neked is felkerekedni és részt venni a „Köztünk élő muszlimok” városi sétán, és hogy nem akarsz rögtön granola szeletet enni, amint meghallgattad Gábordom erről szóló dalát.


FELIRAT---

Google keresés: „1000 feliratkozó videó”.
Nagyjából 27.700 találat.

1000 feliratkozó, köszönjük nektek

1000 feliratkozó! / Kérdezz-felelek


AUDIÓ---

Kinizsi fogat mos, Gábordom szükségtelenül zavarog a fürdőszobában. Mármint Kinizsi szempontjából és a fürdőszobáéból érződik szükségtelennek Gábordom jelenléte, ő maga nagyon is látja a szükségét. Kérdése van.

GÁBORDOM: Hogyan (ne) legyél youtuber. Mit szólsz? A „ne” zárójelben lenne.

KINIZSI (próbálva átbeszélni a fogkrémen, meglepően jól sikerül): Nem akarok youtuber lenni.

GÁBORDOM: Nem is te te. Általános „te”.

KINIZSI: Mi… milyen… (Ezen a ponton Kinizsi véletlenül a mosdókagyló feletti tükörre prüszköl. Végül mielőtt újból megszólalna, inkább öblít.) Ez egy videó?

GÁBORDOM: Ding, ding. Ezer feliratkozója van a csatornának, arra gondoltam, jó ötlet lenne megmutatni nekik a kezdeteket.

KINIZSI (miközben a fogkeféjét tartja a csap alá): Talán azért az még nem az a szint, ahol önéletrajzi filmet kell csinálni magadról. Gratula amúgy.

GÁBORDOM: Kösz. És egy vlogot vezetek. Az egész csatornám egy kicseszett önéletrajz.

KINIZSI: Oké, jogos. (Kinizsi itt már túl van a fogmosás minden fázisán, megfordul és a mosdókagyló szélének támaszkodik.) Miért nem csinálsz egy sima kérdezz-feleleket vagy valami taget?

GÁBORDOM: Azt hittem, egyedi vagyok. Spontaneitás érdekes nézőponttal.

KINIZSI: Kezd idegesítőbb szokásoddá válni ezt idézni, mint „Pali”-nak hívni. Fene hitte volna.

GÁBORDOM: Ó, kezded hiányolni a palizást, Pali?

KINIZSI: Annyira nem ezt mondtam. Szóval ez a videó… hogy nézne ki?


FELIRAT---

Google keresés: „rövidfilm”.
Nagyjából 263.000 találat.

Google keresés: „rövidfilm milyen hosszú”.
Nagyjából 74.800 találat.

Google keresés: „milyen hosszú videó tölthető fel a youtube-ra”.
Nagyjából 11.500 találat.


AUDIÓ---

KINIZSI: A szomszédoddal akarod narráltatni a videódat? Ismered egyáltalán a csajt?

GÁBORDOM: Majd megismerem. Klassz hangszíne van. Artikulált a beszéde. Jó színész.

KINIZSI: Tehát már beszélgettél vele.

GÁBORDOM: Hát, nem éppen. Bár szokott köszönni, ha összefutunk a lépcsőházban.

KINIZSI: És te egy „helló”-ból képes voltál leszűrni, hogy artikuláltan beszél meg a többit.

GÁBORDOM: Nem. De vékonyak a falak. Napközben fel se tűnik az embernek, hogy a nappaliba mennyire áthallatszik, ami a szomszéd lakásokban folyik.

KINIZSI: Várj, azt mondtad, jó színész? Jézusom. Ugye nem azért mondtad, mert éjszaka azt szoktad hallani, ahogy…? Jézusom, jézusom. Ezt nem akartam tudni.

GÁBORDOM: Félsz, hogy ezen információ birtokában nehezen tudsz majd vele együtt dolgozni?

KINIZSI: Ez most megint egy általános „te” vagy…?

GÁBORDOM: Nem, te te. Miért, mégis hogy tudnám elmesélni a Gábordom eredettörténetet nélküled? Ha nem vigyázol, lecserélem a címet is egy idézetre tőled. Spontaneitás érdekes nézőponttal, szerintem van egy hangzása.

KINIZSI: Nincs.


FELIRAT---

Google keresés: „szép, de olvasható betűtípusok”.
Nagyjából 6.980 találat.

Google keresés: „felirat formázása”.
Nagyjából 32.000 találat.


AUDIÓ---

A kupaktanácsra ezúttal az előszobában kerül sor – mintha Gábordom ezekkel a lakás minden helyiségét be akarná járni. Ez egyébként felettébb hasznos lenne akkor, ha el akarná adni a lakást, hogy egy kétszobásat vegyen, amiben úgy lakhat Kinizsivel, hogy senki nem alszik a kanapén. Ha.

GÁBORDOM: Pali, Kamilla a szomszédom. Kamilla, Pali a haverom.

KINIZSI (kezet nyújtva): Dávid, helló. De szólíts nyugodtan a vezetéknevemen! Kinizsi. És kérlek, semmi esetre se palizz.

KAMILLA (Gábordomhoz): Kinizsi Pál miatt szólítod őt Palinak? (Közben megrázza Kinizsi kezét.)

GÁBORDOM: Talán.

KAMILLA: Te jó ég, tényleg szörnyű névadásaid vannak.

GÁBORDOM: Hm.

Gábordom nyilván értékelné a kevesebb kritikai felhangot ebben az előszobában. Kamilla azt értékelné, ha nem az előszobában ácsorognának. Kinizsi utóbbival ért egyet, mert egyszerre indul el Kamillával a nappali felé.

KAMILLA: Akkor belevágunk?

GÁBORDOM. Ja. Ez itt a transzkript a videóhoz, ezt kéne felolvasnod, már a narrációs részeket. A dialógusokat mi eljátsszuk. Olvasd át nyugodtan!

KINIZSI: Az utolsóelőtti jelenet végénél van egy öhm…

GÁBORDOM: Majd ne akadj ki!

Kamilla felvonja a szemöldökét. Ez egy szimpla szemöldökfelvonás, érdeklődő, kicsit számonkérő, tök normális – üdítő. Aztán olvasni kezd.


FELIRAT---

Google keresés:”Gábordom”.
Nagyjából 43.000 találat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése